Wprowadzanie silnie alergizujących pokarmów do diety dziecka

Alergia pokarmowa definiowana jest jako zespół powtarzalnych objawów pojawiający się u osób predysponowanych po spożyciu pokarmów, które u zdrowych osób nie wywołują żadnych dolegliwości. Częstość występowania alergii pokarmowej rozwijającej się w mechanizmach IgE-zależnych wzrasta i dotyczy aktualnie ok. 8% dzieci poniżej 3 roku życia.

Reakcję alergiczną mogą wywoływać niemal wszystkie produkty, jednak najczęściej jest ona spowodowana: jajem kurzym, mlekiem krowim, orzeszkami ziemnymi, sezamem, rybami i pszenicą. To te produkty określane są jako „silnie alergizujące” i najważniejsze w kontekście poszukiwania metod profilaktyki alergii pokarmowej. Wielu lekarzy zadaje sobie pytanie - kiedy jest odpowiedni moment na włączanie pokarmów do diety dziecka (szczególnie tych z grupy silnie alergizujących), aby zapobiec reakcjom nadwrażliwości w życiu późniejszym. Zalecenia związane z wprowadzaniem nowych produktów do diety dziecka zmieniły się diametralnie w ciągu ostatnich lat. Jest to zasługa badań naukowych, z których na szczególną uwagę zasługują te duże, randomizowane, kontrolowane placebo. Poniżej przytoczone zostaną te najważniejsze, opublikowane w ciągu ostatnich lat.

LEAP (Learning Early ...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta, zarejestruj się »
Zaloguj_f
Zalogowanie oznacza akceptację Regulaminu Konsylium24.pl w aktualnym brzmieniu, ostatnia aktualizacja 2024-03-07.