Suplementacja kwasu foliowego w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu
Wstęp
Kwas foliowy został odkryty na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. W 1941r. po raz pierwszy wyizolowano go z liści szpinaku (łac. folium – liść). Pięć lat później grupa chemików amerykańskich otrzymała formę krystaliczną, a następnie uzyskała związek ten na drodze syntezy.
Kwas foliowy jest substancją o dużym znaczeniu dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Jego odpowiednia podaż jest niezbędna dla właściwego przebiegu wielu procesów biochemicznych, m. in. syntezy DNA i aminokwasów, wzrostu erytrocytów czy funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiedni poziom folianów jest szczególnie istotny w tkankach szybko rosnących, dlatego też ma kluczowe znaczenie dla wzrostu i rozwoju płodu oraz przebiegu ciąży.
Kwas foliowy występuje w żywności pod postacią około 150 form folianów (soli kwasu foliowego), dlatego często jest określany grupą witamin B. Najbogatszym ich źródłem są surowe lub krótko gotowane zielone warzywa liściowe, takie jak brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, szparagi czy sałata oraz zwierzęce podroby, w szczególności wątroba.
W produktach na ogół nie występuje stabilny kwas foliowy, ale zredukowane, bardziej podatne na zniszczenie formy. Wię...
Kwas foliowy został odkryty na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. W 1941r. po raz pierwszy wyizolowano go z liści szpinaku (łac. folium – liść). Pięć lat później grupa chemików amerykańskich otrzymała formę krystaliczną, a następnie uzyskała związek ten na drodze syntezy.
Kwas foliowy jest substancją o dużym znaczeniu dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Jego odpowiednia podaż jest niezbędna dla właściwego przebiegu wielu procesów biochemicznych, m. in. syntezy DNA i aminokwasów, wzrostu erytrocytów czy funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiedni poziom folianów jest szczególnie istotny w tkankach szybko rosnących, dlatego też ma kluczowe znaczenie dla wzrostu i rozwoju płodu oraz przebiegu ciąży.
Kwas foliowy występuje w żywności pod postacią około 150 form folianów (soli kwasu foliowego), dlatego często jest określany grupą witamin B. Najbogatszym ich źródłem są surowe lub krótko gotowane zielone warzywa liściowe, takie jak brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, szparagi czy sałata oraz zwierzęce podroby, w szczególności wątroba.
W produktach na ogół nie występuje stabilny kwas foliowy, ale zredukowane, bardziej podatne na zniszczenie formy. Wię...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nie masz jeszcze konta, zarejestruj się »