2 Probiotyki – kiedy stosować?
W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się wiele publikacji kwestionujących skuteczność i bezpieczeństwo probiotyków, skłaniając niektórych do wieszczenia końca ich kariery [1–4]. Czy faktycznie tak jest? Dużo emocji budzi aktualna pandemia spowodowana koronawirusem, zwłaszcza w kontekście odporności. Stąd pytanie, czy można wzmocnić odporność na zakażenie poprzez stosowanie probiotyków? Aby ułatwić lekarzom podejmowanie właściwych decyzji, artykuł podsumowuje aktualną wiedzę na temat skuteczności probiotyków w wybranych sytuacjach klinicznych.
Jak wybrać właściwy probiotyk?
Właściwości probiotyków (terminem tym określa się żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny [1]) są szczepozależne, a ich działanie zależy od wielu czynników. Zgodnie z zaleceniami International Scientific Association for Probiotics & Prebiotics (ISAPP), wybierając probiotyk, należy zwrócić uwagę na (Ryc.1):
• Rodzaj, gatunek, szczep. Każdy szczep probiotyczny powinien być dobrze zidentyfikowany pod względem rodzaju (np. Lactobacillus), gatunku (np. L. rhamnosus) oraz szczepu (np. L. rhamnosus GG). Ważna jest również kolekcja drobnoustrojów, w którym zdeponowany jest dany szczep. Mówią o tym oznaczenia literowo‑cyfrowe obok nazwy drobnoustroju (np. L. rhamnosus ATCC 53103). Dla celów reklamowych producenci mają prawo używać dowolnych nazw (np. Lactobacillus casei Defensis, Lactobacillus reuteri Protectis). Nie są one jednak w żaden sposób regulowane.
• Dawka. Nie ma jednej dawki, która odnosi się do wszystkich probiotyków. Większa dawka nie zawsze oznacza l...
Jak wybrać właściwy probiotyk?
Właściwości probiotyków (terminem tym określa się żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny [1]) są szczepozależne, a ich działanie zależy od wielu czynników. Zgodnie z zaleceniami International Scientific Association for Probiotics & Prebiotics (ISAPP), wybierając probiotyk, należy zwrócić uwagę na (Ryc.1):
• Rodzaj, gatunek, szczep. Każdy szczep probiotyczny powinien być dobrze zidentyfikowany pod względem rodzaju (np. Lactobacillus), gatunku (np. L. rhamnosus) oraz szczepu (np. L. rhamnosus GG). Ważna jest również kolekcja drobnoustrojów, w którym zdeponowany jest dany szczep. Mówią o tym oznaczenia literowo‑cyfrowe obok nazwy drobnoustroju (np. L. rhamnosus ATCC 53103). Dla celów reklamowych producenci mają prawo używać dowolnych nazw (np. Lactobacillus casei Defensis, Lactobacillus reuteri Protectis). Nie są one jednak w żaden sposób regulowane.
• Dawka. Nie ma jednej dawki, która odnosi się do wszystkich probiotyków. Większa dawka nie zawsze oznacza l...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nie masz jeszcze konta, zarejestruj się »