Znaczenie mikrobioty jelitowej w rozwoju raka jelita grubego
Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że skład mikrobioty jelitowej może mieć wpływ na indukowanie procesu nowotworowego w jelicie grubym. Jakie mechanizmy za to odpowiadają, wyjaśnia w rozmowie z „Pulsem Medycyny” specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych i gastroenterologii dr hab. n. med. Wojciech Marlicz.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie, zwłaszcza w Europie Zachodniej, gdzie jest trzecim co do częstości występowania nowotworem u mężczyzn i drugim u kobiet.
|
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie, zwłaszcza w Europie Zachodniej, gdzie jest trzecim co do częstości występowania nowotworem u mężczyzn i drugim u kobiet.
Podobnie jest w Polsce, gdzie rak jelita grubego to jedna z najczęstszych przyczyn zachorowania na nowotwory - trzecia u mężczyzn - po raku gruczołu krokowego i raku płuca, i druga u kobiet – po raku płuca – mówi dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii z Katedry i Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.Rak jelita grubego najczęściej dotyczy osób po 50. roku życia. W związku z tym wiek jest jednym z czynników ryzyka rozwoju tego nowotworu.
Poza wiekiem czynnikami ryzyka rozwoju raka jelita grubego są otyłość, cukrzyca i inne zaburzenia metaboliczne, a co za tym idzie - wszystkie czynniki środowiskowe, k...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nie masz jeszcze konta, zarejestruj się »