4 Inne niż celiakia wskazania do stosowania diety bezglutenowej

Czym jest gluten?
Gluten jest to kompleks magazynujących białek roślinnych – prolamin i glutelin. Występuje w pszenicy jako mieszanina gliadyny i gluteiny, a także w pokrewnych zbożach, takich jak jęczmień – jako hordeina i żyto – jako sekalina.

Gluten a celiakia
Od kilkudziesięciu lat znana jest rola eliminacji glutenu z diety jako jedynej formy terapii osób z rozpoznaną celiakią. Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym. U predysponowanych osób – posiadających gen HLA DQ2 lub HLA DQ8 – spożycie glutenu powoduje reakcję immunologiczną wywołaną przez limfocyty T. Prowadzi do uwolnienia mediatorów prozapalnych i produkcji przeciwciał, które powodują uszkodzenie i w rezultacie zanik kosmków jelitowych. Może manifestować się jako postać klasyczna, związana z objawami ze strony przewodu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, biegunka, stolce tłuszczowe, zaburzenia wchłaniania, utrata masy ciała. Może równi...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.