4 Inne niż celiakia wskazania do stosowania diety bezglutenowej
Czym jest gluten?
Gluten jest to kompleks magazynujących białek roślinnych – prolamin i glutelin. Występuje w pszenicy jako mieszanina gliadyny i gluteiny, a także w pokrewnych zbożach, takich jak jęczmień – jako hordeina i żyto – jako sekalina.
Gluten a celiakia
Od kilkudziesięciu lat znana jest rola eliminacji glutenu z diety jako jedynej formy terapii osób z rozpoznaną celiakią. Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym. U predysponowanych osób – posiadających gen HLA DQ2 lub HLA DQ8 – spożycie glutenu powoduje reakcję immunologiczną wywołaną przez limfocyty T. Prowadzi do uwolnienia mediatorów prozapalnych i produkcji przeciwciał, które powodują uszkodzenie i w rezultacie zanik kosmków jelitowych. Może manifestować się jako postać klasyczna, związana z objawami ze strony przewodu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, biegunka, stolce tłuszczowe, zaburzenia wchłaniania, utrata masy ciała. Może równi...
Gluten jest to kompleks magazynujących białek roślinnych – prolamin i glutelin. Występuje w pszenicy jako mieszanina gliadyny i gluteiny, a także w pokrewnych zbożach, takich jak jęczmień – jako hordeina i żyto – jako sekalina.
Gluten a celiakia
Od kilkudziesięciu lat znana jest rola eliminacji glutenu z diety jako jedynej formy terapii osób z rozpoznaną celiakią. Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym. U predysponowanych osób – posiadających gen HLA DQ2 lub HLA DQ8 – spożycie glutenu powoduje reakcję immunologiczną wywołaną przez limfocyty T. Prowadzi do uwolnienia mediatorów prozapalnych i produkcji przeciwciał, które powodują uszkodzenie i w rezultacie zanik kosmków jelitowych. Może manifestować się jako postać klasyczna, związana z objawami ze strony przewodu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, biegunka, stolce tłuszczowe, zaburzenia wchłaniania, utrata masy ciała. Może równi...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nie masz jeszcze konta, zarejestruj siÄ™ »