Picie kawy w ciąży: dobry czy zły pomysł?

„Wszystkie kobiety, które decydują się na spożywanie kawy w trakcie ciąży, należy pouczyć o ewentualnych zagrożeniach z tym związanych” — zaznaczają prof. Andrzej Witek i Stanisław Surma w rozmowie na temat bezpieczeństwa picia tego napoju dla zdrowia matki i dziecka.

Picie kawy wywiera korzystny wpływ na zdrowie populacji ogólnej za sprawą licznych substancji czynnych zawartych w „małej czarnej”. Czy są zalecenia dotyczące dopuszczalnego spożycia kawy w trakcie ciąży?

Prof. Andrzej Witek (A.W.): Nie ma zaleceń dotyczących dopuszczalnego spożycia kawy jako napoju w trakcie ciąży, ale są zalecenia dotyczące przyjmowania kofeiny. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdza, że spożywanie przez matkę kofeiny w ilości do 200 mg dziennie „nie budzi obaw o bezpieczeństwo płodu”, a brytyjska Narodowa Służba Zdrowia (NHS) zaleca kobietom w ciąży „ograniczenie” dziennego spożycia właśnie do 200 mg. Taka ilość kofeiny jest zawarta w ok. 2 filiżankach kawy. Przykładowo: w porcji kawy rozpuszczalnej jest 63 mg kofeiny, w kawie parzonej z użyciem papierowego filtra: 95 mg, w capppuccino: 77 mg, w espresso: ...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.