2 Czy suplementacja witaminy D może być istotna w cukrzycy?

Witamina D (VD) jest unikalną cząsteczką bioregulacyjną, która w organizmie człowieka może być syntetyzowana w skórze, jest również dostarczana ze źródeł pokarmowych. Aby powstała aktywna biologicznie forma witaminy D, musi ona ulec w organizmie podwójnej hydroksylacji: pierwszej, która zachodzi w wątrobie przy 25. atomie węgla, drugiej w nerkach (choć nie tylko) przy atomie pierwszym. Aktywna forma witaminy D (1,25(OH)2D – kalcytriol) jest hormonem steroidowym, który reguluje procesy metaboliczne w szkielecie poprzez wpływ na mineralizację, utrzymanie równowagi między tworzeniem i resorpcją tkanki kostnej, oraz utrzymywanie właściwego stężenia wapnia w organizmie. Pełni także wiele funkcji pozaszkieletowych.

VD działa na komórki docelowe poprzez receptor jądrowy VDR (vitamin D receptor), którego ekspresja nie ogranicza się wyłącznie do komórek kostnych, kanalików nerkowych i nabłonka jelit, ale jest wyrażona w większości komórek ludzkiego organizmu. Witamina D reguluje ekspresję ponad 50 genów związanych nie tylko z homeostazą wapniowo-fosforanową, ale także regulujących proliferację komórkową, różni...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.