1 Miejsce witaminy D w reumatologii – stan obecny i perspektywy na przyszłość
Witamina D to łączne określenie dwóch związków należących do 9,10-seksterydów – ergokalcyferolu (witamina D2, pochodzenie roślinne) i cholekalcyferolu (witamina D3, źródła zwierzęce). Witamina D pełni w organizmie liczne funkcje wykraczające daleko poza kontrolę gospodarki wapniowo-fosforanowej.
Witamina D – fizjologia
Endo-, auto- i parakrynne działanie witaminy D upodabnia ją raczej do hormonu niż jedynie do witaminy. Najbardziej aktywną biologicznie formą witaminy D u człowieka jest 1,25-dihydroksycholekalcyferol (1,25(OH)2D3), czyli kalcytriol. Powstaje on w wyniku łańcucha reakcji, które zostają zapoczątkowane w skórze nieenzymatycznym przekształceniem 7-dehydrocholesterolu pod wpływem promieniowania ultrafioletowego (UV) do cholekalcyferolu (witamina D3). Ocenia się, że ponad 80% zapotrzebowania organizmu na witaminę D pokrywane jest przez biosyntezę skórną, reszta natomiast pochodzi z pożywienia (nabiał, tłuste ryby morskie).
Witamina D3 jest transportowana do wątroby, gdzie ulega hydroksylacji do 25-hydroksycholekalcyferolu (25(OH)D3) tj. kalcyfediolu. Kolejny etap przemian zachodzi głównie w nerkach, w których w wyniku hydroksylacji węgla C-1 powstaje ostatecznie kalcytriol. Ponieważ witamina D krąży głównie w postaci metabolitu 25(OH)D (wątroba – nerki), jego surowicze stężenie najlepiej odzwierciedla stan zasobów w orga...
Witamina D – fizjologia
Endo-, auto- i parakrynne działanie witaminy D upodabnia ją raczej do hormonu niż jedynie do witaminy. Najbardziej aktywną biologicznie formą witaminy D u człowieka jest 1,25-dihydroksycholekalcyferol (1,25(OH)2D3), czyli kalcytriol. Powstaje on w wyniku łańcucha reakcji, które zostają zapoczątkowane w skórze nieenzymatycznym przekształceniem 7-dehydrocholesterolu pod wpływem promieniowania ultrafioletowego (UV) do cholekalcyferolu (witamina D3). Ocenia się, że ponad 80% zapotrzebowania organizmu na witaminę D pokrywane jest przez biosyntezę skórną, reszta natomiast pochodzi z pożywienia (nabiał, tłuste ryby morskie).
Witamina D3 jest transportowana do wątroby, gdzie ulega hydroksylacji do 25-hydroksycholekalcyferolu (25(OH)D3) tj. kalcyfediolu. Kolejny etap przemian zachodzi głównie w nerkach, w których w wyniku hydroksylacji węgla C-1 powstaje ostatecznie kalcytriol. Ponieważ witamina D krąży głównie w postaci metabolitu 25(OH)D (wątroba – nerki), jego surowicze stężenie najlepiej odzwierciedla stan zasobów w orga...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nie masz jeszcze konta, zarejestruj się »