Witamina D3 i witamina K2 a zdrowie kości i ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych

Witamina K została odkryty przez Henryka Dama w 1935 roku, a jej nazwa pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego koagulację. Wkrótce okazało się, że istnieje kilka jej postaci – witamina K1, K2, K3, K4, K5.

Witamina K
Głównymi dwoma postaciami witamy K są witamina K1 (filochinon) występująca w roślinach i witamina K2 (menachinon – MK), produkowana głownie przez baterie przewodu pokarmowego, z wyjątkiem formy MK-4, która może być produkowana u zwierząt z witaminy K1 w wyniku tkankowej konwersji. MK-4 może zatem występować w większych ilościach w narządach zwierzęcych, które są spożywane w diecie (wątroba, mózg, trzustka lub nerki).

Witamina K3 (menadion) występuje pod postacią syntetyczną, która może być konwertowana in vivo do witaminy K2. Witaminy K1 i K2 są rozpuszczalne w tłuszczach, natomiast witamina K3 w wodzie [1,2] Powszechnie znane jest znaczenie witaminy K w syntezie białek uczestniczących w krzepliwości krwi, jednak nowe badania wykazu...
Pełna treść dotępna tylko dla zalogowanych użytkowników.